Κύφωση

Ο όρος κύφωση προέρχεται από τη λέξη κυφός (επίθετο κυφός-η-ο), που επί της ουσίας σημαίνει ‘’καμπούρα’’.

Η κύφωση είναι ένας όρος που περιγράφει μία κύρτωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός, πέραν του φυσιολογικού. Οι φυσιολογικές τιμές για την θωρακική κύφωση είναι από 20 έως 45 μοίρες. Η κύφωση κάθε ανθρώπου κατά την ενήλικη ζωή τείνει να αυξάνεται φυσιολογικά χρόνο με τον χρόνο. 

 

Διαχωρισμός

Η κύφωση μπορεί να διαχωριστεί σε μεγάλες ομάδες σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της και την ηλικία εμφάνισής της. Έτσι, μπορούμε να έχουμε δύο τομείς, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, τη νεανική κύφωση, και την κύφωση ενηλίκων. Ένας άλλος μεγάλος διαχωρισμός που συναντάμε είναι η λειτουργική κύφωση, η κύφωση τύπου Scheuermann και η οστεοπορωτική κύφωση. 

 

Κύφωση τύπου Scheuermann

Η πιο συνηθισμένη είναι η κύφωση τύπου Scheuermann, την οποία βλέπουμε συχνά σε παιδικές ηλικίες και κατά την εφηβική ανάπτυξη. Ένας άνδρας είναι πιθανότερο να εμφανίσει τη συγκεκριμένη πάθηση από μία γυναίκα, με αναλογία 2:1. Στην κύφωση τύπου Scheuermann παρατηρείται μία δυσμορφία των σπονδύλων, κατά την οποία η οπίσθια επιφάνεια ενός σπονδύλου αναπτύσσεται περισσότερο από την πρόσθια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σφηνοειδές σχήμα των σπονδύλων. 

Λειτουργική Κύφωση

Η λειτουργική κύφωση εμφανίζεται λόγω της λανθασμένης στάσης του σώματός μας και μπορεί να επέλθει λόγω του τρόπου ζωής ή λόγω της διατήρησης κακής στάσης κατά την εργασία μας. 

 

Οστεοπορωτική Κύφωση

 

Οστεοπορωτική κύφωση ονομάζουμε την κύφωση η οποία οφείλεται σε κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα. Κατά την οστεοπόρωση παρατηρείται απώλεια της οστικής πυκνότητας και σταδιακή μείωση της αντοχής των οστών. Η απώλεια αυτή προκαλεί τη βαθμιαία καθίζηση των σπονδύλων στο εμπρόσθιο-κατά κύριο λόγο-τμήμα του σπονδύλου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυφωτικής γωνίας. 

 

 

 

Διάγνωση

Η διάγνωση ενός περιστατικού κύφωσης γίνεται με το σύστημα Formetric 4D, με κλινική ή/και ακτινολογική εξέταση, ανάλογα με τον τύπο και το βαθμό της κύφωσης.

 

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την ανάλυση του ιστορικού και της καθημερινότητας τους ασθενούς και των δυσλειτουργιών που ο ίδιος εμφανίζει λόγω του πόνου και των ενοχλήσεων που έχει. Η ακτινολογική εξέταση είναι αυτή που θα μας γνωστοποιήσει το βαθμό της κύφωσης , (η αξονική και μαγνητική τομογραφία μπορούν να δώσουν κάποια στοιχεία συμπληρωματικά αν και εφόσον κριθεί απαραίτητο),η μέτρηση της οστικής πυκνότητας, καθώς και ο νευροφυσιολογικός έλεγχος έχουν συμπληρωματικό ρόλο. Ο συνδυασμός και ο συσχετισμός των παραπάνω εξετάσεων  μπορούν να μας δώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον προσδιορισμό του τύπου και του βαθμού κύρτωσης της σπονδυλικής στήλης και κατ’ επέκταση της κύφωσης. 

 

Το Σύστημα Formetric 4D, είναι τέταρτης γενιάς, ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα επιφανειομέτρησης και συνδυάζει τη μέθοδο raster stereography και την εμβιομηχανική μοντελοποίηση, για την λήψη μετρήσεων της επιφάνειας του σώματος. Η ράχη του εξεταζόμενου εκτίθεται σε σάρωση φωτός, καταγράφεται στο μηχάνημα και στη συνέχεια αναλύεται, με αποτέλεσμα ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Έχει τη δυνατότητα να κάνει 600.000 μετρήσεις για να ελεγχθεί οποιαδήποτε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, χωρίς ακτινοβολία και άμεση επαφή με το σώμα. Ασφαλής μέτρηση, ιδανική για παιδιά, εφήβους ακόμα και εγκύους, υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας που απεικονίζει: τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση, λόρδωση) το μήκος του κορμού από Α7 έως Ο4 τη στροφή της σπονδυλικής στήλης (vertebral rotation) την κλίση της πυέλου (pelvic odliquity) τη στρέψη της πυέλου (pelvic torsion) την οβελιαία παραμόρφωση (sagittal imbalance) τη στεφανιαία ή εγκάρσια παραμόρφωση (coronal imbalance) κ.α. Πολύτιμο εργαλείο, τόσο για την πρόληψη, όσο και για τον έλεγχο διορθώσεων κατά τη θεραπεία με κηδεμόνα, εφόσον τηρούμε πρωτόκολλο παρακολούθησης, από την πρώτη επίσκεψη. Έχουμε έτσι την δυνατότητα να συγκρίνουμε τις διαδοχικές εξετάσεις και να αναδείξουμε τις εκάστοτε επερχόμενες αλλαγές κατά την παρακολούθηση του ατόμου σε βάθος χρόνου. H μέθοδος Formetric 4D θεωρείται πλέον σήμερα απαραίτητη για την εκτίμηση και παρακολούθηση των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα της ιδιοπαθούς σκολίωσης, μειώνει την ανάγκη λήψης ακτινογραφιών και την έκθεση των παιδιών σε ακτινοβολία, μόνον όταν είναι απαραίτητο και παρέχει τρισδιάστατη καταγραφή-μέτρηση της σωματικής επιφάνειας του κορμού, (κυρίως της οπίσθιας), σε αντίθεση με την ακτινογραφία – (εξέταση η οποία παρέχει πληροφορείς μόνο επί των δύο διαστάσεων). Έχει καθιερωθεί παγκόσμια και συνεχώς βελτιώνεται ακολουθώντας την πρόοδο και βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας.

 

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα της κύφωσης είναι:

  • Πόνοι στη ράχη
  • Οσφυαλγίες 
  • Αυχενικό σύνδρομο
  • Εμφανές ύβος στην πλάτη κατά την επίκυψη
  • Ευκολία κόπωσης, ειδικότερα κατά την ορθοστασία
  • Συχνή απώλεια ελαστικότητας στους οπίσθιους μηριαίους μύες
  • Δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης, όταν πρόκειται για κύφωση τύπου Scheuermann

 

 

Θεραπεία

Η μορφή της θεραπείας καθορίζεται από τα ευρήματα των κλινικών και ακτινολογικών εξετάσεων. Σε πολλές περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων, δίνεται ένα ασκησιολόγιο το οποίο αρκεί για τη θεραπεία του ασθενούς, παράλληλα με συμβουλές για τη βελτίωση της καθημερινής στάσης του σώματος ανάλογα με την κάθε περίσταση. 

Σε πιο προχωρημένα περιστατικά, όταν δηλαδή η γωνία κύρτωσης είναι έως 60 μοίρες, κάποιες φορές συνιστάται να προστεθεί κηδεμόνας μαζί με εξειδικευμένες ασκήσεις (PssE).  Τέλος, το στάδιο όπου η γωνία κύρτωσεις είναι άνω των 60 μοιρών, συνίσταται χειρουργική επέμβαση.